Tutorials.bg Latest articles https://tutorials.bg Sun, 26 May 2024 06:36:55 +0300 <![CDATA[Предстоящи ъпдейти]]> Дойде време да обявим дългоочакваните обновения към сайта.

1. Промяна на категориите в сайта


Почти всички категории в сайта ще претърпят промени, като целта ни е да създадем “пътека” за уроците.
Ако един човек иска да стане Front-end, то той трябва да премине през основи на HTML/CSS, след което да се запознае с JavaScript, а след това да надгражда. Например при JavaScript трябва да се премине през ES6, task mаnаger (например Grunt), мениджър за пакети (например npm), тестове (например Mocha) и чак след това да се избере framework като React.js или Vue.js. Всеки етап трябва да е изпълнен с много упражнения и примери. Искаме да улесним процеса на учене и стъпките, които смятаме че са правилни.

2. Open Source проекти


Има изключително голям интерес към създаването на курсове за Node.js/React.js и за това започваме два проекта, които ще бъдат изцяло Open Source. Първият проект е създаване на Admin UI, който е създаден с React.js и може да го приложите към всеки един проект (не е задължително да е базиран на Node.js, може да е PHP или RoR). Този проект ще е от помощ както за начинаещи програмисти, така и за хора с опит, които искат да надградят проектите си. Вторият проект ще е скелетно приложение/стартов проект на Node.js, който ще може да се използва за създаване на различни проекти, като ще имаме и интеграция с MySQL.

3. Разширяване на блог секцията


Блога в сайта вече ще публикува и кратки видеа с отговори на въпроси зададени от вас. Вие ще имате възможност да задавате въпроси като коментари във Facebook или от контактната форма на сайта и ние ще отговаряме на възможно най-голяма част от тях. Може да започнете още от сега да изпращате вашите въпроси.


Освен описаните промени започваме и качването на новите курсове, имаме подготвено съдържание за няколко месеца, като сме си поставили цел да продължим с по един нов урок всеки ден.

]]>
/blog/news/predstoyashti-updeiti Tue, 20 Mar 2018 18:42:08 +0200
<![CDATA[Tutorials.bg - следващи стъпки]]> През последните няколко месеца в сайта не бяха публикувани нови уроци и курсове. Имаше спадане в активността от страна на администраторите и получихме много запитвания какво се случва с проекта. Отговора на този въпрос е, че сайта продължаваме напред и проекта ще продължи да се развива.
Имаше много форсмажорни обстоятелства, които ни спряха да качим новите обновения, подготвените уроци и като цяло да бъдем активни. Много хора ни изпратиха благодарствени писма и изразиха своята подкрепа към проекта. Всички от екипа на Tutorials.bg благодарим за тази подкрепа!

Плана ни за развитие е разделен на няколко етапа, изразени по месеци:
- януари: качване на последните софтуерни подобрения и създаване на roadmap за следващите ъпдейти, като същевременно възстановяваме качването на нови уроци
- февруари: фокусираме се основно върху създаването на уроци и съдържание за следващите няколко месеца, както и оправяне на софтуерни проблеми
- март: пускаме пробни подобрения по сайта и качеството на уроците (скоро ще публикуваме повече информация)

Всички PRO потребители ще получат удължаване на техният абонамент и ще бъдат компенсирани за липсата на съдържание през последните месеци. Първите уроци ще бъдат качени до 21ти януари, отговора на изпратените запитвания към нас ще започне от 11ти януари.

Излизането от beta версията е планирано за края на март 2018г. Може да следите профила ни във Facebook, където първо ще обновяваме новостите около сайта.

Поздрави,
Екипът на Tutorials.bg

]]>
/blog/news/tutorials-sledvashti-stupki Wed, 10 Jan 2018 19:14:34 +0200
<![CDATA[Един месец бонус време за PRO потребителите]]> Всички наши PRO потребители ще получат още един месец време към текущият си абонамент. Видео уроците, които планирахме за месец септември, се забавиха поради вътрешни причини и искаме да се реваншираме на нашите потребители. Благодарим за подкрепата, която имате към проекта, всяко едно плащане се използва за неговото развитие.

Тази седмица завършихме първият ни PRO курс “REST - добрите практики” и всички уроци са налични. Следващите PRO курсове ще са за MySQL и ще бъдат налични през октомври.

Следващите безплатни курсове ще са “Въведение в Git” - ще е наличен началото на октомври и “Въведение в WordPress”, като първите уроци ще са налични още тази седмица.

Скоро ще дадем информация и за следващите потвърдени курсове и кога ще бъдат налични.

]]>
/blog/novi-kursove/edin-mesets-bonus-vreme-za-pro-potrebitelite Tue, 26 Sep 2017 19:22:47 +0300
<![CDATA[300 видео урока]]> Днес официално минахме 300 безплатни видео урока и първата серия за PRO потребители се записва.
За по-малко от 4 месеца минахме от алфа версия към бета, качихме над 300 безплатни урока, отговорихме над 100 имайла и получихме много предложения за развитието на проекта.
Лятната ни почивка свърши и вече готвим новите курсове и подобрения по сайта. В рамките на месец септември ще бъде качен целият курс "REST - добрите практики", ще се започне работа по два курса за напреднали, в които ще се разгледа разширеното използване на MySQL и WordPress, курса е изцяло преработен и разширен.
Благодарим за подкрепата и вярата в проекта. За текущите ни PRO потребители сме подготвили още един бонус месец  и още изненади, за които скоро ще разкажем.

Благодарим за доверието и подкрепата на проекта!

 

]]>
/blog/news/300-video-uroka Wed, 06 Sep 2017 16:53:02 +0300
<![CDATA[Beta версия]]> Планираната за 14.07 beta версия беше забавена, поради липса на възможност на част от екипа. Планираният ъпдейт ще бъде направен в интервала 25-28 юли. В този интервал ще бъдат направени редица промени по сайта и е възможно част от функционалността да не работи изцяло. Основните промени, които ще бъдат достъпни в първата beta версия, ще са:

- PRO потребители и всички екстри към тях
- разплащателна система
- мобилни приложения
- UI промени
- отстранени бъгове и фиксове

Вече работим и по новите курсове, както и довършването на започнатите. Моля използвайте анкетата, за да ни помогнете при създаването на нови курсове. Вашите имейли, постове във форума и коментари са важни, защото така ни помагате да създадем по-добър и полезен сайт.
За нас е важно да създаваме качествено и достъпно онлайн обучение и вашата подкрепа е важна за нас!

]]>
/blog/news/beta-versiya Mon, 24 Jul 2017 18:31:57 +0300
<![CDATA[Форума в сайта вече е достъпен ]]> Днес официално пускаме форума към сайта. Вече работим и върху добавянето на нови функции.
Създаването на теми ще е достъпно за всички регистрирани потребители, като само PRO потребителите ще имат достъп до специални раздели.
В сайта получаваме много запитвания за нови функции или предложения. Вече имате възможност да създавате и теми, за да може предложенията да се обсъждат от повече хора и по този начин да ни помогнете да създадем по-качествен и полезен продукт.
Надяваме се този форум да Ви бъде полезен.

Благодарим за подкрепата!

 

]]>
/blog/news/foruma-v-saita-veche-e-dostupen- Tue, 27 Jun 2017 19:32:27 +0300
<![CDATA[Tutorials.bg - седмичен ъпдейт]]> В края на тази седмица ще направим кратък разбор с всички ъпдейти.
Благодарим на всички изпратени имейли и съобщения за проблеми, които са открити в сайта, по този начин ни помагате да създадем по-добър и стабилен продукт.

Сайта вече е версия 1.02 и включва следните промени:
- видео плейърът вече спира в края на видеото
- оправен е бъг при смяната на аватар в профила
- след изпращане на запитване, чрез формата за контакти се изчиства информацията
- UI промени и оправяне на бъгове в сайта
- форумът е завършен на 70%

HTML темплейта в GitHub е обновен и са добавени нови UI елементи.
https://github.com/tutorialsbg/front-template

]]>
/blog/news/tutorialsbg-sedmichen-updeit Fri, 09 Jun 2017 16:45:15 +0300
<![CDATA[Мобилно приложение за iOS/Android]]> Следващата стъпка, която стартирахме тази седмица, е създаването на мобилни приложения за iOS и Android. Това ще направи нашите уроци достъпни на повече платформи и достъпа до тях още по-лесен. По груба оценка ще са ни необходими два месеца, за да имаме бета версия на приложенията, но съвсем скоро ще добавим още информация за развитието на проекта.

Като технология решихме да използваме React Native, което ще ни позволи да натрупаме и повече опит, а в последствие и да добавим уроци за хибридни приложения. Опита на част от екипа с различни хибридни технологии (Ionic и Apache Cordova), с други проекти не показа задоволителни резултати. За сега сме най-доволни от React Native и смятаме, че като платформа се представя добре. Ще споделим нашия опит и по-интересните технически проблеми в някои от следващите постове.

Приложението ще е достъпно за всички потребители на Tutorials.bg

]]>
/blog/news/mobilno-prilozhenie-za-iosandroid Thu, 08 Jun 2017 18:44:13 +0300
<![CDATA[Tutorials.bg на 7 дни]]> В този пост искаме да споделим няколко неща, които се случиха през последните дни. Днес е седмият ден, откакто стартира проекта и получихме много имейли, съобщения и коментари с вашите отзиви. Вече сме започнали работа по отстраняването на бъговете и скоро ще пуснем ъпдейт към сайта с нови функции.

От 13ти юни започваме и с всекидневното качване на нови уроци. За по-малко от 7 дни имаме над 200 гласувания в анкетата към сайта. Това ни помогна да определим и следващите курсове. Laravel и WordPress уроците вече се записват.

Тъй като сме в началото на проекта, все още се опитваме да балансираме нивото на уроците, за да имаме достатъчно курсове, както за напреднали, така и за начинаещи. Теми като Node.js, React.js, невронни мрежи и machine learning са доста горещи и предвиждаме курсове и в тази насока.

Една от нашите цели е да предоставяме обучения не само за програмисти, но и за дизайнери. Вярваме, че за да се направи един добър софтуерен продукт, той трябва да е баланс между добре написан код и UX дизайн, именно заради това планираме курсове насочени и към дизайн.

Благодарим за подкрепата!

]]>
/blog/news/tutorialsbg-na-7-dni Wed, 07 Jun 2017 16:46:57 +0300
<![CDATA[Workspace - 3,2,1 запис]]> Един от въпросите, които получихме от наши потребители, беше как записваме уроците и какъв хардуер използваме. Избора на хардуер и софтуер е базиран на лична преценка.
Слави Славчев е един от лекторите, който подготвя няколко курса свързани с WordPress, SEO и онлайн маркетинг.


Хардуерният сет включва:
- Macbook Pro 15 (mid 2015)
- Philips монитор 34", UltraWide
- микрофон Razer Seiren PRO
- Apple Magic Keyboard / Magic Mouse 2
- слушалки Beats by Dr. Dre

За тестване на сайта при мобилни устройства се ползва:
- iPad Pro + Pencil
- iPhone 7 Plus / Apple Watch

Софтуер:
- за записване ScreenFlow
- обработката на видео файловете се прави с Adobe After Effects или Final Cut Pro X

 

 

 

]]>
/blog/news/workspace-321-zapis Wed, 07 Jun 2017 16:19:30 +0300
<![CDATA[GitHub ресурси ]]> Част от политиката на Tutorials.bg е да споделяме и това е причината да планираме серия от проекти с отворен код, които да са достъпни за всички.
На този адрес, може да намерите първата версия на безплатен Bootstrap шаблон, който ще бъде използван в част от следващите ни уроци.
Потребителите, които тепърва се запознават с HTML/CSS, могат да разгледат структурата на файловете и така да подредят своите знания с практически проект.
Тази тема е само началото на поредица от материали и ресурси, които подготвяме за вас.

 

https://github.com/tutorialsbg/front-template

]]>
/blog/news/github-resursi Fri, 02 Jun 2017 18:10:40 +0300
<![CDATA[Въведение в Laravel]]> За по-малко от 24 часа сайта получи много голям интерес. Получихме предложения, съвети и подкрепа. Взехме решението следващият курс от PHP раздела да бъде "Въведение в Laravel".
Laravel е определен от неговите създатели като "PHP Framework For Web Artisans" и много бързо след пускането си печели симпатиите на програмисти от цял свят. Заради близостта си и използването на общи компоненти със Symfony много бързо софтуерни инженери направиха миграция към него.
Курса ще засегне:
- добри практики и съвети при разработването на уеб приложения
- основните шаблони в програмирането (MVC)
- Blade Templates
- CRUD операции
- Routing в Laravel
- Login функционалност

Скоро ще публикуваме по-подробна програма на курса и датата, на която се очаква да излязат първите уроци.
Може да следите нашата Facebook страница или Twitter профила ни за повече информация.

]]>
/blog/novi-kursove/vuvedenie-v-laravel Fri, 02 Jun 2017 17:22:09 +0300
<![CDATA[От 1ви юни стартираме Alpha версията на сайта]]> От 1ви юни 2017, tutorials.bg официално стартира в Alpha версия и тя ще продължи до 14ти юли 2017.
По време на този период ще бъде отворена регистрацията за потребители, всички уроци ще са с безплатен достъп, както и някои от PRO функциите в сайта.
След регистрация в сайта ще имате достъп до нашата анкета, в която може да гласувате за следващи курсове, както и да дадете предложения за желани от вас теми.

 

]]>
/blog/news/ot-1vi-yuni-startirame-alpha-versiyata-na-saita Tue, 23 May 2017 15:14:05 +0300
<![CDATA[Въведение в WordPress: нов курс през юни ]]> Започнали сме подготовката по създаването на няколко WordPress курса. През юни стартираме с първия курс за въведениe в платформата. Ще бъдат засегнати теми не само в WordPress, но и ще разгледаме CMS концепцията и как да изберем оптималния CMS за нашите проекти.

Планираните курсове за следващите месеци са:

  • Въведение в WordPress
  • Създаване на електронен магазин с WooCommerce
  • Създаване на собствени теми в WordPress
  • Създаване на WordPress plugins  

Част от темите, които са подготвени в първият курс, са свързани със създаването на реален блог, оптимизацията му за  Google, подсигуряване на сайта срещу недоброжелателни атаки и качването на сайта към хостинг със cPanel.

Може да ни последвате в социалните мрежи, за да следите за новостите около курса и да се възползвате от бонусите, които сме подготвили за вас.

]]>
/blog/novi-kursove/vuvedenie-v-wordpress-nov-kurs Tue, 09 May 2017 16:46:52 +0300